Duurzame doorbraak in Swalmen

Op 4 oktober heeft de Boutestraat in Swalmen in de gemeente Roermond een primeur. Het nieuwe asfalt, dat wil zeggen; de bovenste laag waar auto’s en fietsers overheen rijden, bestaat nu voor 30% uit oud asfalt. Verpulverd oud asfalt wordt al langer gebruikt voor nieuwe wegen, maar voor de toplaag van het meest comfortabele asfalt worden altijd nieuwe grondstoffen gebruikt.

In Roermond is 70% van de wegen hiervan gemaakt omdat het glad is en weinig geluid maakt als je eroverheen rijdt. Het Roermondse bedrijf STRABAG vond een manier om dit zogenaamde ‘steenmastiek asfalt’ te verduurzamen en de gemeente Roermond laat de toplaag van de Boutestraat nu met dit duurzame asfalt reconstrueren. 

Wethouder Evers plaatst bij deze gelegenheid de stip op de horizon. “Het zou het mooist zijn als we uiteindelijk volledig van oude asfalt nieuwe wegen kunnen maken. Overigens is de uitvinding niet alleen duurzaam, het is in de toekomst natuurlijk ook goedkoper om materiaal gewoon opnieuw te gebruiken. Ik ben er blij mee dat deze innovatie nu wordt toegepast in Swalmen.”

Uw Reactie
Uw Reactie