Zomercampagne tegen woninginbraak

De gemeente Roermond en de politie zijn weer de voorlichtingscampagne gestart: ’Op vakantie? Maak het inbrekers niet te makkelijk’. Vakantiegangers krijgen tips hoe ze hun woning er bewoonbaar uit kunnen laten zien. Als onderdeel van de campagne worden verschillende middelen ingezet:

Ansichtkaarten

Er zijn twee soorten ansichtkaarten beschikbaar: een voor de buren en een voor de sleutelhouders. De ansichtkaarten zijn verkrijgbaar aan de balie van het politiebureau aan de Andersonweg, de loketten van de gemeente en de afdeling Stadstoezicht (Slachthuisstraat). U kunt de ansichtkaarten hier ook downloaden:

Animatie

Een animatie met tips: Klik hier om de animatie te starten (link naar Youtube)

Op vakantie? Maak het inbrekers niet te makkelijk

Tijdens de zomerperiode is in woningen vaak niemand aanwezig. Inbrekers kunnen daardoor  eenvoudig zien dat er niemand thuis is, bijvoorbeeld door een overvolle brievenbus, overdag gesloten gordijnen en weinig/geen verlichting in de woning tijdens de avonden. Belangrijk is dus om de woning er bewoond uit te laten zien en hierbij de hulp van buren en vrienden en familie te vragen. In Roermond wordt steeds minder ingebroken,  maar het blijft belangrijk het aantal nog verder  terug te dringen. Woninginbraken hebben immers naast de materiële schade, een flinke immateriële impact op mensen. Hoewel het aantal inbraken in woningen is afgenomen, zijn inbraken in schuurtjes (geen doorgang vanaf/naar de woning), de laatste jaren aan het toenemen. 

Zorg voor bewoonde indruk

Het is vaak eenvoudig om de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners voor langere tijd weg zijn. Geen auto op de oprit, gordijnen die continu gesloten zijn, nooit een lampje aan. Om te voorkomen dat inbrekers tijdens uw vakantie hun oog op uw woning laten vallen, is het dus zaak dat de woning een bewoonde indruk maakt. Geef potentiële inbrekers de indruk dat u zo binnen zou kunnen wandelen. U kunt hiervoor uw buren vragen om het huis in de gaten te houden en te letten op verdacht gedrag en hun fiets of auto op uw inrit/voor uw huis te parkeren. Daarnaast kunt u vertrouwde buren, vrienden of familie een sleutel geven, waardoor zij kunnen zorgen dat de post uit het zicht komt te liggen, de gordijnen overdag open zijn, lampen aangedaan worden en/of planten water te geven. U kunt de sleutelhouder een gedachtensteuntje meegeven door gebruik te maken van de ansichtkaart ‘Hallo, fijn dat je tijdens de vakantie op onze woning past!’ (PDF, 144 kB)

Vraag om alertheid en het melden van verdacht gedrag

Het is altijd verstandig om de vertrouwde directe buren te informeren over uw vakantie. Zij kunnen bij verdachte situaties de politie inschakelen door 112 te bellen. Daarnaast zijn veel inwoners aangesloten bij een buurt WhatsApp. Daar kan verdacht gedrag gemeld worden zodat meerdere buren alert worden. Wie ’s nachts verdachte geluiden bij de buren hoort, terwijl die op vakantie zijn, moet dan ook niet aarzelen om te bellen. U kunt de buren vragen om hulp door gebruik te maken van de ansichtkaart ‘Hallo buren, ik ga met vakantie’ (PDF, 230 kB).  

Meer informatie?

Heeft u vragen over de Roermondse zomeractie “Op vakantie? Maak het inbrekers niet te makkelijk”? Neem dan contact op met Eva Berkx (beleidsmedewerker Veiligheid) via evaberkx@roermond.nl. Of met politie Roermond via www.facebook.com/politieroermond

De actie loopt tot 6 september 2021.   

Uw Reactie
Uw Reactie