Telefonische bereikbaarheid

Let op: Op dit moment is de wachttijd om ons telefonisch te bereiken langer dan u van ons gewend bent. Onze excuses voor het ongemak.

Identiteitskaart

U vraagt een identiteitskaart persoonlijk aan in het stadskantoor. Voor kinderen geldt dit ook. Kinderen moeten aanwezig zijn bij de aanvraag. Maak hiervoor een afspraak. 

Maak een afspraak

Na 5 werkdagen kunt u de identiteitskaart persoonlijk ophalen in het stadskantoor. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. Neem uw afhaalbewijs mee.

Identiteitskaart kwijt of gestolen? 

U kunt op afspraak een nieuwe identiteitskaart aanvragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Om identiteitsfraude te voorkomen, legt u een verklaring van vermissing af. Wilt u geen nieuw reisdocument aanvragen? Bijvoorbeeld als u uw identiteitskaart kwijt bent, maar uw paspoort nog heeft? Ook dan kunt u een verklaring van vermissing afleggen. Zo voorkomt u dat uw reisdocument gebruikt wordt voor identiteitsfraude. 

 Verklaring van vermissing (via DigiD)

  • Alle identiteitskaarten en paspoorten die u nog heeft. Ook als ze zijn verlopen.
  • Een pasfoto in kleur die voldoet aan de eisen voor pasfoto’s.
  • Geld of een bankpas. De kosten betaalt u bij de aanvraag.
  • Als je jonger dan 12 jaar bent, is schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders verplicht als deze niet bij de aanvraag aanwezig zijn. Als beide ouders het gezag hebben is toestemming van beiden verplicht. Als één ouder het gezag heeft dan is de toestemming van die ouder nodig. U moet het ingevulde toestemmingsformulier (Pdf, 88kB) en de originele identiteitsbewijzen van de ouders meenemen. Natuurlijk mogen je ouders ook meekomen. Alle informatie over het ouderlijk gezag vind je op de website van de Rijksoverheid.nl.

Spoedaanvraag

  • Heeft u uw identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u de identiteitskaart vóór 14.00 uur aanvraagt, dan kunt u het de volgende werkdag ophalen.
  • Vertrekt u vandaag al? Misschien komt u in aanmerking voor een nooddocument. Neem hiervoor contact op met de Koninklijke Marechaussee.

Kwijt of gestolen

  • U kunt op afspraak een nieuwe identiteitskaart aanvragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Om identiteitsfraude te voorkomen, legt u een verklaring van vermissing af. Wilt u geen nieuw reisdocument aanvragen? Bijvoorbeeld als u uw identiteitskaart kwijt bent, maar uw paspoort nog heeft? Ook dan kunt u een verklaring van vermissing afleggen. Zo voorkomt u dat uw reisdocument gebruikt wordt voor identiteitsfraude. U moet wel aangifte bij de politie doen als er meer gestolen is dan alleen uw reisdocument. Of als u bijvoorbeeld letsel heeft overgehouden aan de overval.
  • Heeft u DigiD? Dan kunt u via DigiD alvast digitaal een verklaring van vermissing afleggen.
  • Vindt u uw oude identiteitskaart terug? Lever die dan in bij de gemeente. Deze is identiteitskaart is namelijk niet meer geldig.
  • Verliest u uw identiteitskaart in het buitenland? Doe dan aangifte bij de politie ter plaatse.

Reizen met kinderen

Reist u alleen met uw minderjarige kind(eren) naar het buitenland en heeft u een andere achternaam dan zij? Dan heeft u een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag heeft. Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Rijksoverheid.

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar uw identiteitskaart of een kopie daarvan af. Registratie van uw document (soort en nummer) is meest al voldoende. Geeft u toch een kopie: schrijf dan op de kopie dat het een kopie is, de datum en aan wie u deze geeft. 

Reizen met de Nederlandse identiteitskaart

U kunt naar verschillende landen reizen met een Nederlandse identiteitskaart. Welke landen dat zijn kunt u nakijken op de webpagina: Waar is de identiteitskaart geldig?

Reist u naar het Verenigd Koninkrijk?

Tot en met 30 september kan dat met uw identiteitskaart. Vanaf 1 oktober 2021 heeft u een paspoort nodig. Lees meer over de Brexit op Rijksoverheid.nl.

 

Kosten van identiteitsbewijs per soort
Soort identiteitsbewijs Normale aanvraag Spoedaanvraag
Identiteitskaart 18 jaar en ouder € 68,50 € 120,10
Identiteitskaart t/m 17 jaar € 36,95 € 88,55

Een identiteitskaart voor personen van 18 jaar en ouder is 10 jaar geldig.
Voor personen t/m 17 jaar is de identiteitskaart 5 jaar geldig.

Uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart krijgt u binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u de inlogfunctie activeren. Meer informatie vindt u op DigiD.nl

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact met ons op.